Loaklev

    Lustgård

I Skirö Smålands trädgård 

Trädgårdskafé

23juni-25augusti

fredag-söndag 11.00-17.00


Butik

1 juni-15 november

fredag-söndag 11.00-17.00


Är vi hemma öppnar vi gärna  butiken på andra tider, men då är det säkrast att ringa först 073-0672676

VÄLKOMNA


Under Turista Hemma-dagarna 27-30 juni har vi utökade öppettider. 10.00-17.00Gässen


Våra stolta Ölandsgäss. Det finns knappt 100 kvar i Sverige av denna gamla lantras och därför extra viktigt att försöka bevara den. De är mindre än Skånegässen men bra på att tala om när någon kommer in på deras revir, det vill säga vår gård.


Hönsen


Våra första djur blev Åsbohönsen, en liten härdig lantrashöna som gärna ruvar och är duktig på att finna sin föda i naturen.Idag har vi även en fransk lantras, Bresse, känd för sitt goda kött och en flock dvärgcochin, riktiga små charmtroll med sina fjädertofsar på fötterna.


Djuren är viktiga för oss på många sätt. De ingår som en naturlig del i vårt självhushåll, de håller markerna öppna, ger gödsel åt våra odlingar och gör gården levande. De flesta är av lantras eftersom vi anser det viktigt att bevara de gamla lantrasernas egenskaper. De kanske inte är de mest produktiva men de är trevliga och klarar sig bra i en naturlig uppfödning.


Ankorna


Den svenska myskankan, berömd för sin apptit på mördarsniglar. Det stämmer att de gärna äter sniglar, så länge de är små och aptitliga.

De större exemplaren är faktiskt hönsen bättre på att picka i sig. Myskankan är fenomenal på att ruva fram ett stort gäng ällingar ochförsvarar sin avkomma med näbbar och vassa klor.


Kaninerna


Gotlandskaninen är en variant av den gamla svenska lantraskaninen, sådana som förr i tiden fanns på nästan alla gårdar, och utgjorde en viktig del i självhushållet.


Öppettider

ren


Vi har en liten besättning gotlandsfår på ett 20-tal djur. Det är pälsfår som är framavlade från gutefåret med målsättningen att få fram de härligt mjuka och lockiga fårskinnen. Av ullen tovar vi och låter spinna ett härligt värmande garn och skinnen bereds till försäljning i gårdsbutiken.


Bina


Från vårt första bisamhälle som vi fick 1997 har det blivit drygt tjugo. Det surrar ordentligt i fruktträden på våren när de flitiga små bina samlar nektar och pollen och därigenom bidrar till pollineringen. I visningskupan kan du tryggt bakom en glasskiva se hur bina arbetar.

Vallhunden och katterna


Sist men inte minst vår lilla underbara vallhund Folie av rasen Border collie och alla våra katter


Sidan uppdaterad 2019-06-27

Kontakt: Britt Marie och Joe Fucik Loaklev 7 57496 Vetlanda

tel +46730672676 mail: loaklev@hotmail.com

www.loaklevlustgard.se